Żurek z pulpecikami z białej kiełbasy

DSC_0845

Domowy, kwaśny, chrzanowy żur.Aromatyczny, intensywny w smaku, z trzema rodzajami mięsa, suszonymi grzybami i czosnkiem. Pulpeciki z białej kiełbasy nadały mu niecodziennego charakteru i oryginalności. Zupa smakuje wyśmienicie, idealnie wpasuje się w świąteczne śniadanie lub obiad.

 

DSC_0832 DSC_0837
Składniki:
500g. boczku parzonego
500g. cienkiej kiełbasy
1 garść suszonych grzybów
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
2 liście laurowe
1 łyżka ziela angielskiego
4 czubate łyżki chrzanu śmietankowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz
500 ml zakwasu na żur
150 ml śmietanki 30%
Pulpeciki z białej kiełbasy:
1 kg. surowej białej kiełbasy
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1 ząbek czosnku ( niekoniecznie)
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku umieścić boczek oraz kiełbasę. Dodać obraną włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz przelane wrzątkiem suszone grzyby.
Składniki zalać 3l. wody, gotować na minimalnym gazie przez 1,5 godz.
Wywar przecedzić do oddzielnego garnka.
Boczek z wywaru oraz cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na suchej patelni, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, zrumienić.
Marchewki pokroić w plastry, grzyby w kostkę.
Składniki umieścić w wywarze.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan oraz zakwas na żur.
Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Pulpeciki z białej kiełbasy: Kiełbaski obrać z flaka, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Dodać opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wbić jajko oraz wsypać bułkę tartą.
Wyrobić dłońmi zwartą masę, formować małe pulpeciki.
Na patelni rozgrzać smalec/olej, smażyć pulpety na rumiano.
Przełożyć do garnka z zupa, gotować kolejne 10 min.
Żurek zabielić słodką śmietanką.
DSC_0845

 

DSC_0854

 

Smacznego :)