Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i kolorowym pieprzem

Obraz 109

 

W tym roku na Wielkanocy stół zapragnęłam podać coś tradycyjnego ale z oryginalnym dodatkiem by urozmaicić świąteczne śniadanie, tak więc przed samym świętem zrobiłam próbę generalną zupy .
Postawiłam tylko na dodatek aby jednak zwykły żur nim pozostał gdyby ktoś wolał podstawową wersję.
Żur przygotowałam tradycyjnie na boczku wieprzowym i warzywach z dodatkiem smażonej białej kiełbasy z cebulą, obowiązkowego zakwasu , świeżego czosnku, odrobiny chrzanu oraz jajek na twardo.
Zaś jako nie typowy dodatek postawiłam na śmietanę.. nie kwaśną która często dodawana jest do żurku a słodką, ubitą doprawioną śmietankowym chrzanem oraz pikantnym, kolorowym pieprzem.
Kto zgadnie jakie było zaskoczenie przy stole podczas posiłku? Pierwsze łyżki oczywiści zostały zatopione w zupie z ostrożnym nabieraniem śmietanki ale już po chwili talerze były puste a rodzina domagała się dokładki :)
Nie wiem czy ktoś już kiedyś przygotował żur w ten sposób ponieważ z przepisem się nigdy nie spotkałam więc mogę nazwać go autorskim i niezwykle oryginalnym.
Kwaśny żur z kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, słodka,bita śmietanka z delikatnym chrzanem i pikantnym, świeżo mielonym,kolorowym pieprzem tworzą wspaniałą , świąteczną zupę której każdy z chęcią zapragnie spróbować.

 

Obraz 084 Obraz 113

Składniki:
Żur:
500g. boczku wędzonego
2 marchewki
1 pietruszka
1 biała część pora
1/2 pęczka natki pietruszki
4 suszone grzybki
4 liście laurowe
5 kule ziela angielskiego
500g. białej kiełbasy
1 duża cebula
olej lub smalec do smażenia
0,5l. zakwasu na żur ( najlepiej domowego)
1 łyżka chrzanu śmietankowego
2 ząbki czosnku
4 łyżki suszonego majeranku
sól,pieprz
Chrzanowa bita śmietana z kolorowym pieprzem:
500ml śmietanki 30%
2 czubate łyżki chrzanu śmietankowego
1 łyżka świeżo mielonego kolorowego pieprzu
Dodatkowo:
Jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Żur: Warzywa obrać umyć, umieścić w garnku.
Dołożyć boczek,suszone grzyby, liście laurowe,ziele angielskie i natkę.
Składniki zalać ok.2,5l. wody.
Gotować na wolnym ogniu 45min.
Wywar przecedzić do oddzielnego garnka.
W między czasie cebulę oraz ugotowany w wywarze boczek pokroić w kostkę, białą kiełbasę w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej/smalec zeszklić cebulę, dodać kiełbasę oraz boczek.
Smażyć na rumiano.
Ugotowaną marchew pokroić w plasterki.
Wywar wstawić na gaz dodać mięso wraz z marchewką.
Zakwas wymieszać z chrzanem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
, wlać do garnka z zupą.
Żurek doprawić majerankiem, solą i pieprzem, zagotować.
Chrzanowa bita śmietana z kolorowym pieprzem:Schłodzoną śmietankę ubijać do momentu aż zacznie sztywnieć, dodać chrzan oraz kolorowy pieprz, zmiksować.
Do półmisków wlać porcję zupy, ułożyć jajko oraz 1-2 łyżki chrzanowej śmietanki.
Podawać ze świeżym pieczywem lub solo.

 

Obraz 081

 

Obraz 109

 

Smacznego :)