Zupa z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami

Obraz 126

Pyszna, niezwykle aromatyczna zupa z młodej kapusty. Zupa wychodzi lekka a zarazem sycąca, dzięki kiełbasie. Przygotowałam ją na domowym rosole z kurczaka i indyka dzięki czemu jej smak jest wyśmienity.

Obraz 122 Obraz 119

Składniki:
1,5 l. rosołu lub bulionu
3/4 główki młodej kapusty
2 marchewki
6 ziemniaków
4 mięsiste pomidory
0,5 kg cienkiej kiełbasy np. myśliwskiej
2 cebule
2-3 łyżki masła klarowanego
1 pęczek kopru
sól,pieprz
Przygotowanie:
Obrane , umyte ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w plasterki/półplasterki.
W garnku podgrzać rosół, wrzucić pokrojone warzywa, gotować na pół miękko.
W między czasie cebule posiekać drobno, kiełbasę pokroić w półplasterki.
Kapustę poszatkować, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zrumienić kiełbasę z cebulą, dodać kapustę , smażyć do momentu aż stanie się szklista.
Na koniec dołożyć pomidory oraz posiekany drobno koperek dusić do momentu odparowania większości płynu.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą, gdyby wyszła za gęsta dolać wody lub rosołu.
Gotować do miękkości warzyw, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Obraz 125

 

Obraz 126

Obraz 135

 

 

Smacznego :)