Zupa szczawiowo-serowa z jajkiem
Przygotowanie:
Szczaw dokładnie umyć , osuszyć na ręczniku papierowym.
Na patelni rozpuścić masło , włożyć szpinak , smażyć do zmiany koloru na ciemniejszy oraz "zwiędnięcia" liści.
Warzywa obrać , umyć.
Ziemniaki pokroić w nie dużą kostkę , marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Ziemniaki , marchew oraz pietruszkę zalać wodą dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować do momentu aż staną się pół miękkie.
Po tym czasie do garnka dodać przesmażony szczaw oraz połamane w kawałki serki topione , doprawić solą i pieprzem wg. gustu.
Odlać chochlę zupy , wymieszać ze śmietaną , przelać z powrotem do garnka.
Gotować jeszcze chwilkę.
Jajka obrać , pokroić w czwórki lub na pół.
Zupę rozlać w talerze podawać z jajkiem. ( 1 jajko do jednej porcji)
Smacznego