Zupa rybna curry z imbirem

Obraz 126

Przepis na zupę rybną znalazłam w książce kucharskiej jednak zmodyfikowałam składniki pod swoje smaki.Wyszła nie zwykle aromatyczna i delikatna z mnóstwem wyczuwalnych smaków.

Obraz 126Składniki:
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 cm. świeżego imbiru
2 marchewki
4 ziemniaki
2 pomidory
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
5 liści laurowych
5 ziarenek czarnego pieprzDS5
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki curry
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki soli
200 g. fileta z dorsza
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Cebulę , imbir oraz czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać drobno , imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. W garnku rozgrzać oliwę , przesmażyć cebulę a po chwili dodać czosnek z imbirem.
Marchewki , ziemniaki oraz sparzone pomidory obrać ze skórki. Marchew pokroić w plastry , ziemniaki z pomidorami w kostkę. Warzywa dodać do garnka z cebulą. Smażyć aż lekko zwiędną co chwila mieszając.
Składniki zalać 2 l. wody . Dodać masło , liście laurowe , ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Doprawić curry , kminem , ostrą papryka oraz solą i pieprzem cytrynowym. Doprowadzić do zagotowania.
Rybę umyć , osuszyć na ręczniku papierowym , pokroić w kostkę. Dodać do zupy , zmniejszyć ognień , gotować 25-3o min do miękkości warzyw.
Wyłączyć gaz , wsypać natkę pietruszki.

Obraz 105

Smacznego :)