Zupa pieczarkowa z makaronem na rosole

Obraz 038

Bardzo smaczna zupa pieczarkowa z makaronem na domowym rosole. Jej przygotowanie zajmuję parę chwil. Zamiast surowych marchewek możemy użyć ugotowanych w rosole.

Obraz 040 Obraz 034

Składniki:
2 cebule
2 marchewki
500g pieczarek
2 łyżki masła klarowanego
1,5 l domowego rosołu drobiowego
150g makaronu muszelki lub innego ulubionego
200 g śmietany 18%
sól,pieprz
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Obrane cebule oraz marchewki pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać pokroić w pół plastry.
W garnku rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać marchewki i pieczarki.
Smażyć do odparowania płynu.
Wlać rosół, gotować 10-15 min.
Wsypać suchy makaron , gotować do miękkości.
Zupę doprawić solą i pieprzem, zaprawić śmietaną.
Wsypać natkę pietruszki.

Obraz 038

Smacznego :)