Zupa ogórkowa w nowej odsłonie z mini marchewkami oraz czerwoną soczewicą. Gęsta , sycąca , pełna warzyw i witamin.

DSC_0187

Zupa ogórkowa z soczewicą

Składniki:
2 l. rosołu (ew. z kostki)
szklanka soku z ogórków kiszonych
5 dużych ogórków kiszonych
300g. mini marchewek mrożonych
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 bulwy selera
4 duże ziemniaki
200g. czerwonej soczewicy
250 ml. śmietany 18%
1 czubata łyżka mąki pszennej
sól , pieprz
DSC_0187 DSC_0180

Przygotowanie:
Ziemniaki , marchew , pietruszkę i selera, obrać , umyć.
Ziemniaki pokroić w małą kostkę , marchew , pietruszkę ,selera i ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do rosołu przełozyć warzywa , gotować na pół miekko.
Po tym czasie dodać do zupy mrożone mini marchewki oraz soczewicę.
Gotować kolejne 15 min do całkowitej miękkości składników.
Zupę w między czasie doprawić.
Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody , mąką oraz bulionem z zupy.
Przelać do garnka mieszając.
Pozostawić chwilę na gazie.

Smacznego :)