Zupa neapolitańska z serkiem śmietankowym

Obraz 048

Osobiście uwielbiam wszystko co serowe, ta zupa wprost podbiła moje i moich córek podniebienie- nie mogłyśmy przestać jeść.Kremowa, mocno serowa- przepyszna . Koniecznie podana z cienkim makaronem, który obkleja się serową zupą. Makaron możemy przygotować w dwóch wersjach- ugotować oddzielnie lub wsypać suchy do gorącej zupy i poczekać aż będzie miękki.

Obraz 063 Obraz 067
składniki:
2 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1 opalona na gazie cebula
2 listki laurowe
150g. tartego sera żółtego np. Goudy
200g. kremowego serka śmietankowego
sól,pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
250g. makaronu nitki
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Skrzydełka zalać 3 l. zimnej wody, zagotować, zebrać szumowiny.
Warzywa obrać umyć, dodać do garna wraz z liśćmi laurowymi, gotować na minimalnym gazie do miękkości.
Wywar przecedzić do drugiego garnka, dodać tarty ser żółty, gotować na wolnm ogniu do rozpuszczenia się sera co jakiś czas mieszając.
W między czasie doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową.
Serek śmietankowym przełożyć do miseczki, wymieszać z chochlą zupy, wlać do garnka.
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Do miseczek włożyć makaron, zalać zupą.
Na wierzch położyć plasterki marchewki, posypać szczypiorkiem.

Obraz 048

 

Obraz 044

 

Smacznego :)