Zupa kurkowa z pomidorami i koperkiem

Obraz 053

Aromatyczna zupa kurkowa z warzywami w tym soczystymi pomidorami oraz pachnącym koperkiem. Sycąca, pyszna i szybka w przygotowaniu.

Obraz 032 Obraz 051
Składniki:
2 skrzydełka
3 marchewki
2 pietruszki
6-8 ziemniaków
por-biała część
250g. kurek
4 mięsiste pomidory
1 pęczek posiekanego kopru
2 łyżki masła klarowanego
sól,pieprz
250ml śmietany 18%
Przygotowanie:
Skrzydełka zalewami ok.3 l. zimnej wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny.
Warzywa obieramy.
Marchew kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę,pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy do garnka z mięsem.
Pora płuczemy, siekamy drobno.
Pomidora parzmy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy pora , dodajemy kurki a po chwili pomidory z koprem.
Smażymy do częściowego odparowania płynu.
Zawartość patelni dodajmy do garnka z zupą.
Gotujemy do miękkości składników.
W między czasie doprawiamy solą i pieprzem.
Śmietanę łączymy z parowa łyżkami wywaru, przelewamy do zupy.

Obraz 053

 

Smacznego :)