Zupa koperkowa z tortellini

Obraz 047

Delikatna , aromatyczna zupa z mnóstwem kopru. Najlepsza w sezonie , gdy wielkie pęczki kopru z targowych stoisk pachną już z dala. Delikatna ale syta dzięki makaronowi tortellini , idealna na letni obiad.

Obraz 025 Obraz 034

 

Obraz 037

Składniki:

2 ćwiartki z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 bulwy małego selera
4 liście laurowe
1 długa biała część pora
2 duże pęczki kopru
2 łyżki masła klarowanego
250 g. makaronu tortellini z serem
sól , pieprz
200g. śmietany 18 %
1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

Umytego kurczaka zalać zimną wodą gotować ok 30 min , zebrać szumowiny.
Dodać liście laurowe , obraną i umytą marchew , pietruszkę oraz selera.
Gotować do miękkości warzyw.
Umyty , osuszony koper posiekać , pora przekroić na pół dokładnie opłukać , pokroić w pół plasterki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane , przesmażyć pora , dodać 1 pęczek posiekanego kopru.
Smażyć 2-3 min co chwila mieszając.
Z wywaru wyjąć warzywa , pokroić w małą kostkę , przełożyć ponownie do zupy wraz z usmażonym porem i koprem.
Dodać makaron tortellini , gotować do jego miękkości.
Zupę doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę połączyć z mąką i chochlą wywaru , przelać do garnka , wsypać pozostały pęczek kopru , wymieszać.

Obraz 053 Obraz 046

 

Obraz 047

 

Smacznego :)