Zupa koperkowa z pomidorami

Obraz 044

Przepyszna , aromatyczna , delikatna zupa warzywna z soczystymi pomidorami i mnóstwem kopru . Idealna dla dzieci i dorosłych.

Obraz 051 Obraz 041

Składniki:

10 średniej wielości ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 duża cebula cukrowa
2 duże mięsiste pomidory
2 duże pęczki kopru
2 łyżki masła
200 ml śmietany 18 %
250 ml rosołu lub bulionu drobiowego/warzywnego
sól , pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki , marchew i pietruszkę obrać umyć.
Ziemniaki pokroić w kostkę , marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczach.
Warzywa umieścić w garnku zalać ok 2 l. wody , gotować do miękkości.
Obraną cebulę oraz pomidory pokroić w kostkę .
Opłukany i osuszony koper posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło , zeszklić cebulę , dodać pomidory oraz 1/2 kopru , smażyć kolejne 2-3 min co chwila mieszając.
Zawartość patelni przełożyć do garnka.
Wlać rosół / bulion , doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę połączyć z chochlą zupy , przelać do garnka , dodać pozostały koper.
Pozostawić na gazie kolejne 5 min.

Obraz 044

 

Smacznego :)