Zupa koperkowa z cukinią

Obraz 005

Moja ulubiona letnia zupa zaraz po pomidorowej na świeżych pomidorach, chociaż i tu się znalazły. Koperkowa jest niesamowicie aromatyczna i delikatna w smaku. Z cukinią smakuje rewelacyjnie , pomidory nadają jest pięknego koloru a słodka śmietanka idealnie podkręca smak.

Obraz 013 Obraz 032

Składniki:

4 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
6 średniej wielkości ziemniaków
1 średniej wielkości cukinia ( użyłam żółtej)
1 duży por – biała część
2 duże pęczki kopru
2 dojrzałe pomidory
sól,pieprz
250 ml słodkiej , płynnej śmietanki 30-36 %
koperek do posypania na talerzu

Przygotowanie:

Skrzydełka zalać 2-2,5 l wody gotować na wolnym ogniu ok 40 min.
Warzywa obrać,umyć osuszyć.
Marchewki oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę dodać do wywaru.
Pora posiekać drobno pomidory pokroić w ostkę cukinię zetrzeć.
Umyty osuszony koper posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło zeszklić pora, dołożyć cukinie, pomidory i koper.
Smażyć przez kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Warzywa z koprem dodać do wywaru.
Gotować do miękkości wszystkich składników.
Śmietankę wlać do zupy doprawić solą i pieprzem.
Zupę po wierzchu posypać koperkiem.

Obraz 008

Obraz 005

Smacznego :)