Zupa kalafiorowa z pomidorami

zupa kalafiorowa z pomidorem (8)

Lekka zupa warzywna. Smażone pomidory z cebulą na maśle dodają jej wyjątkowego smaku.

Składniki:
( Z podanych proporcji wychodzi ok.4l. zupy)
2 kości schabowe
1 duży kalafior (ok.700g.)
4 marchewki
2 pietruszki
5 ziemniaków
4 duże mięsiste pomidory
2 cebule
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki masła
250ml. jogurtu naturalnego
1/2 pęczka posiekanego kopru
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
sól , pieprz do smaku
zupa kalafiorowa z pomidorem (9) zupa kalafiorowa z pomidorem (8)

Przygotowanie:
Kości schabowe umyć , zalać ok 3 l. wody , gotować ok 40 min. Wywar przecedzić.
Ziemniaki , marchew oraz pietruszkę obrać umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę , marchew z pietruszką w pół plasterki. Przełożyć warzywa do wywaru gotować na pół miękko.
W tym czasie kalafiora umyć , podzielić na małe różyczki. Pomidory oraz cebulę obrać ze skórki , pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać masło , zeszklić cebulę , dodać pomidory , smażyć chwilę aż zaczną puszczać sok. Do garnka dodać kalafiora , pomidory z cebulą , dokładnie wykładając całą zawartość patelni , kaszę manną ,koperek oraz przyprawy. Gotować kolejne 20 min.
Do zupy wlać jogurt naturalny , wymieszać.

Smacznego :)