Zupa kalafiorowa z kaszą jęczmienną

Obraz 045

Delikatna , pełna witamin zupa kalafiorowa z pomidorami i kaszą jęczmienną. Idealna dla dorosłych i dzieci na lekki ale syty obiad.

Obraz 028

Składniki:

3 marchewki
2 pietruszki
1/3 bulwy selera
4 liście laurowe
parę kulek ziela angielskiego
1 duży kalafior ( ok. 600 g.)
4 mięsiste pomidory
100g. kaszy jęczmiennej
sól , pieprz
250 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Włoszczyznę obrać , umyć , zalać ok 2,5 l wody , dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Wywar przecedzić do oddzielnego garnka , włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Kalafiora podzielić na różyczki , pomidory obrać ze skórki pokroić w kostkę.
Do garnka z wywarem dodać warzywa oraz kaszę.
Gotować do miękkości wszystkich składników , doprawić solą i pieprzem , wlać jogurt naturalny , wymieszać.

 

Obraz 045

 

Smacznego :)