Zupa grzybowa

Obraz 039

Tradycyjna grzybowa na wywarze mięsnym z dużą ilością ziemniaków i natki pietruszki. Pachnąca i aromatyczna – taką lubię najbardziej.

Obraz 036 Obraz 099

Składniki:

500g kości schabowych
1,5 szklanki suszonych grzybów leśnych
2 marchewki
1 pietruszka
10 średniej wielkości ziemniaków
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
sol, pieprz
250 ml śmietany 18%

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć, pozostawić na 2-3 h a najlepiej na noc.
Opłukać, obgotować, odcedzić, ponownie przepłukać.
Kości umyć, zalać 2-2,5 l wody, gotować na wolnym gazie około 60 min. w między czasie zebrać szumowiny.
Obrane i umyte marchewki oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę.
Do mięsnego wywaru dodać warzywa i grzyby , gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania zupę doprawić solą , pieprzem oraz natką pietruszki.
Chochlę wywaru wymieszać ze śmietaną , przelać do garnka.

Obraz 081

Obraz 102

 

Smacznego :)