Zupa grzybowa z zakwasem żytnim

Obraz 035

Aromatyczna zupa jarzynowa z suszonymi grzybami ugotowana na wędzonych żeberkach. Nietypowym ale jak najbardziej trafnym dodatkiem jest zakwas żytni który przeważnie stanowi bazę przygotowania żuru.

Składniki:
500 g wędzonych żeberek
2 garście suszonych grzybów leśnych
6 ziemniaków
3 marchewki
1 biała cześć pora
500 ml zakwasu żytniego ( zakwas na żur )
200 ml śmietany 18%
sól , pieprz
świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie z solą , pozostawić na 2-3 h.
Obgotować , odcedzić , pokroić na mniejsze kawałki.
Na żeberkach zagotować ok 2 l. wody.
Warzywa umyć , obrać , pokroić w kostkę.
Do mięsnego wywaru dodać grzyby oraz warzywa , gotować na pół miękko.
Wlać zakwas , doprawić solą i pieprzem.
Gotować do miękkości warzyw , odlać chochlę zupy , wymieszać ze śmietaną , połączyć z zupą.
Zupę podawać z kolendrą lub natką pietruszki.

Obraz 045

 

Obraz 035

Smacznego :)