Zupa grzybowa z pomidorami

Obraz 126

Jesień , jesień … czyli obowiązkowo pyszna ,aromatyczna, domowa zupa grzybowa.. Nie może jej zabraknąć.

Na blogach pojawiają się dania z dynią a u mnie dalej królują pomidory , moje ukochane pomidory .
Na ryneczku jeszcze dostępne są te letnie , soczyste , dojrzałe w słońcu.
Pomyślałam by połączyć smaki leśnych grzybów i soczystych pomidorów w zupie.

Podobne połączenie jadłam już w bardzo smacznej sałatce zimowej ze słoika więc zupa także musiała podbić serca domowników.

Zupę przygotowałam na aromatycznym bulionie drobiowym Krakus.
Dodatkowo aby podkręcić walory smakowe pomidory z cebulą i porem podsmażyłam na maśle a zupę doprawiłam świeżą natką pietruszki.  …efekt?

Obraz 091

 

Spróbujcie koniecznie :)

 

Obraz 107 Obraz 103

Składniki:
500g oczyszczonych podgrzybków
7-8 ziemniakówObraz 136
2 marchewki
1 pietruszka
300 ml bulionu drobiowego Krakus
1 duża cebula
1 mały por
3 dojrzałe pomidory
masło klarowane do smażenia
200 ml kwaśnej śmietany 18%
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
sól , pieprz
Przygotowanie:
Grzyby przekroić na mniejsze kawałki , obgotować przez dwie min w osolonym wrzątku.
Marchew , pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć.
Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę , marchew z pietruszką w pół plastry.
Warzywa umieścić w garnku , zalać o 2 l. wody , zagotować.
Do warzyw wlać bulion drobiowy Krakus, gotować aż staną się pół miękkie.
Cebulę pokroić w kostkę , opłukanego pora w pół plastry .
Pomidory sparzyć , obrać ze skórki , także pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane , zeszklić cebulę z porem , dodać pomidory.
Dusić do momentu aż się rozpadną.
Zawartość patelni przelać do garnka z zupą , dodać także grzyby.
Gotować do miękkości wszystkich składników.
Śmietanę wymieszać z chochlą zupy , przelać do garnka.
Doprawić solą i pieprzem oraz natką pietruszki.

 

Obraz 115 Obraz 112

 

Obraz 126

 

Obraz 111 Obraz 133

 

Obraz 118

 

Smacznego :)

Obraz 095 #krakus, #smacznieiszybko


Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!