Zupa dla koneserów serów. Wykwintna , niebanalna w smaku. Ważne by przygotować ja na domowym , prawdziwym rosole. Poezja smaków.

zupa serowa

Zupa serowa

Składniki:
1,5l. rosołu
100g. serka topionego śmietankowego
200g. długo dojrzewającego sera cheddar
200g. sera gouda
200g. sera camembert naturalnego bez białej skórki
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka peperoncini
sól , pieprz
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżka mąki pszennej
zupa serowa zupa serowa

Przygotowanie:
Rosół doprowadzić do zagotowania.
Dodać serek topiony.
Ser cheddar oraz goudę zetrzeć na tarce o dużych oczkach , camembert w miarę możliwości podzielić na mniejsze kawałki.
Gdy ser topiony się rozpuści dodać resztę serów oraz przyprawy ( soli i pieprzu dodać w zależności od samku rosołu) , gotować co chwila mieszając aż zupa stanie się gładka i kremowa.
Śmietanę wymieszać z łyżką mąki oraz odrobiną zupy , przelać do garnka , trzymać na gazie do lekkiego zgęstnięcia.
Zupę podawać posypaną odrobiną suszonej papryczki peperoncini ze świeżą bazylią.

Smacznego :)