Zupa chińska

obraz-033

Rozgrzewająca zupa chińska z kurczakiem. Pikantna , aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej do smażenia
2 l. mocnego rosołu
1 marchewka
50g. grzybów mun
200g warzywnej mieszanki chińskiej
100g. makaronu ryżowego
sól , pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy , kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej , smażymy mięso na rumiano z dodatkiem sosu sojowego , słodkiej i ostrej papryki.
Marchew obieramy , myjemy kroimy w cienkie paseczki.
Grzyby mun namaczamy we wrzątku według przepisu na opakowaniu.
W garnku podgrzewamy rosół , wkładamy marchew gdy będzie pół miękka dodajemy mieszankę chińską oraz grzyby mun.
Wkładamy makaron ryżowy oraz usmażonego kurczaka , gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min do miękkości makaronu.
Doprawiamy solą i pieprzem wg. smaku ( ja już nie doprawiałam)

obraz-033

 

obraz-020 obraz-015

             Smacznego :)