Żeberka z pieczarkami i topinamburem

DSC_0226

Kruche, soczyste żeberka wieprzowe pieczone z pieczarkami oraz słonecznikiem bulwiastym czyli topinamburem.
Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami które przygotujemy wraz z mięsem lub z ziemniaczanym puree i sałatką ze świeżych warzyw.

 

DSC_0206 DSC_0215

Składniki:
1,5 kg żeberek w pasku
250 ml ketchupu
50 g. musztardy stołowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka mieszanki ziół
1 kg. pieczarek
4 bulwy topinambura
2 cebule
2 łyżki masła 82%
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Ketchup wymieszać z musztardą oraz przyprawami.
Zamarynować żeberka, odstawić na 2-3 h do lodówki, a najlepiej na noc.
Pieczarki obrać, poprzekrajać na pół, obrane bulwy topinambura pokroić w plastry, cebulę w piórka.
Na dno naczynia żaroodpornego położyć masło, ułożyć warstwę warzyw, a następnie mięso.
Czynność powtarzać do wykończenia składników.
Piec ok 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Podczas pieczenia mięso podlewać wytworzonym sosem.

DSC_0226

 

DSC_0221

Smacznego :)