Żeberka w kiszonej kapuście z suszonymi grzybami i śliwkami

DSC_0495a

Żeberka wieprzowe duszone w aromatycznej kiszonej kapuście z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek.
Danie świetnie smakuje z ziemniaczanym piuree,  doprawionym chrzanem.

DSC_0496a

Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych w pasku
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
sól, pieprz
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
smalec do smażenia
2 cebule
1 kg kiszonej kapusty
200g. suszonych śliwek
2 garście suszonych grzybów
2 liście laurowe
parę kulek ziela angielskiego
2 łyżki suszonego majeranku
sól, pieprz
( woda lub bulion/ rosół)
Przygotowanie:
Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę.
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki między kośćmi.
Obsypać słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.
Kawałki mięsa obtaczać w mące pszennej, smażyć na rozgrzanym smalcu, na rumiano z obu stron.
Kapustę obgotować, odcedzić.
Obrane cebule pokroić w piórka.
Na oddzielnej patelni zeszklić cebulę, dodać kapustę, grzyby oraz suszone śliwki.
Smażyć przez 10 min co jakiś czas mieszając.
Do garnka przełożyć mięso oraz kapustę, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Całość zalać wodą/bulionem do wysokości składników.
Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Dusić na minimalnym gazie kolejne 60 min.

 

DSC_0495a

 

 aaa

Smacznego :)