Żeberka pomidorowo-miodowe z warzywami

DSC_0926

Soczyste żeberka o ciekawym smaku pomidorów z ziołami i lekkiej słodyczy miodu.
Pieczone z dodatkiem warzyw wytworzyły pyszny sos.
Żeberka świetnie smakują podane z ziemniakami, kaszą czy ryżem.

DSC_0918 DSC_0917

Składniki:
2 kg. żeberek w pasku
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół ( ja miałam domową mieszankę natki pietruszki, kopru, lubczyku)
sól, pieprz
4 marchewki
3-4 cebule
500g. pieczarek
500g. pomidorków koktajlowych
świeżo mielony kolorowy pieprz
1 szklanka bulionu mięsnego/ warzywnego lub wody
Przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić między kośćmi na mniejsze kawałki.
Przecier wymieszać z miodem oraz przyprawami.
Zamarynować żeberka, odstawić na min 2 godz. do lodówki.
Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki / w plastry.
Do naczynia żaroodpornego położyć mięso wraz z marynatą oraz warzywa, przemieszać.
Wlać bulion.
Piec pod przykryciem około 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
15 min przed końcem pieczenia odkryć pokrywkę by mięso się przyrumieniło.

DSC_0926

 

 

Smacznego :)