Soczyste żeberka o ciekawym smaku pomidorów z ziołami i lekkiej słodyczy miodu.
Pieczone z dodatkiem warzyw wytworzyły pyszny sos.
Żeberka świetnie smakują podane z ziemniakami, kaszą czy ryżem.
Składniki:
2 kg. żeberek w pasku
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół ( ja miałam domową mieszankę natki pietruszki, kopru, lubczyku)
sól, pieprz
4 marchewki
3-4 cebule
500g. pieczarek
500g. pomidorków koktajlowych
świeżo mielony kolorowy pieprz
1 szklanka bulionu mięsnego/ warzywnego lub wody
Przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić między kośćmi na mniejsze kawałki.
Przecier wymieszać z miodem oraz przyprawami.
Zamarynować żeberka, odstawić na min 2 godz. do lodówki.
Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki / w plastry.
Do naczynia żaroodpornego położyć mięso wraz z marynatą oraz warzywa, przemieszać.
Wlać bulion.
Piec pod przykryciem około 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
15 min przed końcem pieczenia odkryć pokrywkę by mięso się przyrumieniło.
Bardzo smaczne, ale ja akurat mogę być trochę nieobiektywna, bo naprawdę uwielbiam żeberka jakkolwiek by nie były przyrządzone:D
Obiecuję że są pyszne