Żeberka duszone z fasolką szparagową

Obraz 041

Wyśmienite żeberka duszone z fasolą szparagową w sosie własnym. Danie dość kaloryczne ale warte spróbowania.Bardzo dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.

W sezonie letnim polecam oczywiście świeżą fasolkę szparagową żółtą bodź zieloną zaś w zimę jak najbardziej możemy użyć fasolki mrożonej – wyjdzie równie pysznie :)

Obraz 041

 

Składniki:

1 kg żeberek w pasku
przyprawa do wieprzowiny
słodka papryka
ostra papryka
2 cebule
smalec do smażenia
0,5 kg fasolki szparagowej
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól , pieprz

Przygotowanie:

Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcję ( np. w każdym kawału po dwie kostki)
Mięso oprószyć przyprawą do żeberek, słodką i ostrą papryką.
Obraną cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać smalec, zrumienić żeberka z obu stron wraz z cebulą.
Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, dodać do mięsa.
Danie podlać wodą do wysokości składników.
Dusić około 60 min na minimalnym gazie.
W między czasie doprawić solą , pieprzem i natką pietruszki.

Obraz 033 Obraz 014

Smacznego :)