Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

DSC_0060

Młoda, delikatnie chrupiąca młoda kapusta z dodatkiem boczku, pieczarek oraz aromatycznego kopru. Dodatek czubatej łyżki masła sprawia iż jej smak jest niesamowity a konsystencja kremowa.
Kapusta świetnie smakuję z kotletem schabowym lub pieczonym kurczakiem i młodymi ziemniakami.

 

DSC_0071

Składniki:
1 młoda kapusta
2 cebule
0,5 kg boczku wędzonego
0,5 kg pieczarek
1 pęczek posiekanego kopru
200 ml rosołu lub bulionu
1 czubata łyżka masła 82%
sól,pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować.
Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki pokroić w pół plasterki, duże na mniejsze kawałki.
Rozgrzać suchą patelnie, wrzucić boczek gdy się podsmaży i wytopi tłuszcz dodać cebulę, zeszklić.
Do mięsa dodać pieczarki, dusić do odparowania większości płynów.
Dołożyć kapustę, smażyć kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
Wlać bulion, dusić około 10-15 min do miękkości kapusty, włożyć masło, przemieszać.
Wsypać koperek oraz sól i pieprz, dusić kolejne 2-3 min. co jakiś czas mieszając.

 

DSC_0060

 

DSC_0063

 

 

 

Smacznego :)