Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i wędzonym łososiem w sosie z kiszonego ogórka

DSC_0112

Zapiekanki mają to do siebie, że ciężko uchwycić je w ładnej formie podania ale nie zmienia to faktu że w większości wychodzą przepyszne i treściwe.
Podać je można z dowolnym sosem czy też sałatką ze świeżych warzyw, równie dobrze można odgrzać na kolacje a nawet kolejnego dnia.
Świetnie sprawdzają się zabrane w pudełeczko, na lunch w pracy 😉

Moja zapiekanka to istna eksplozja smaków, mówię Wam jaka jest pyszna..
Młode ziemniaki, cukinia, czerwona papryka i wędzony na gorąco łosoś w słodkiej papryce, a wszystko zatopione w śmietanowo- koperkowym sosie z kiszonych ogórków z dodatkiem żółtego sera.

Można pomyśleć , jak to sos z kiszonych ogórków? I to do zapiekanki..
Tak, tak z kiszonych, jest przepyszny…
Idealnie komponuje się z młodymi warzywami i wędzonym łososiem.
Przygotuję go na pewno jeszcze nie raz, nie dwa..

Zapiekanka świetnie smakuje podana z sałatką z rukoli i suszonych pomidorów.

Polecam spróbować 😉

DSC_0112

 

DSC_0126 DSC_0115

Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1 duża cukinia
1 czerwona papryka
świeżo mielony czarny pieprz
sól
60g. łososia MOWI SIGNATURE wędzonego na gorąco SŁODKA PAPRYKA
Sos z ogórka kiszonego:
2 łyżki masła 82% lub klarowanego
1 cebula lub 2-3 szalotki
3 duże ogórki kiszone
200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
200 ml śmietanki 30%
1/2 pęczka kopru ( dużego)
1 łyżka soku z kiszonych ogórków lub z cytryny
1 łyżeczka cukru
pieprz czarny świeżo mielony
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki oskrobać, gotować w osolonym wrzątku przez 5 min.
Odcedzić, pokroić w plastry.
Cukinię także pokroić w plastry, paprykę w paski.
Łososia podzielić na małe kawałki.
Naczynie żaroodporne natłuścić masłem, układać na przemian plastry warzyw.
Na wierzchu położyć paski papryki oraz kawałki łososia.
Sos z kiszonego ogórka: Cebulę oraz ogórki pokroić w małą kostkę.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać ogórki.
Smażyć przez 2-3 min co chwila mieszając.
Wlać bulion oraz śmietankę.
Gotować na minimalnym gazie do lekkiego zgęstnięcia sosu.
W między czasie dodać posiekany koper oraz sok z ogórków lub cytryny, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.
Garnek zdjąć z gazu, wsypać ser żółty, wymieszać.
Sosem zalać warzywa z łososiem.
Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

 

 

 

DSC_0141

 

DSC_0140

 

DSC_0124

 

DSC_0126

 

Smacznego :)

#lososmowi


KONKURS MOWI - Dobra, wygraj trochę dobra!