Zapiekanka serowa ze szparagami na ryżowym spodzie

Obraz 036

Mój autorski pomysł na wyśmienitą , delikatną w smaku zapiekankę ryżową z serem oraz szparagami.
Smakuje wyśmienicie na ciepło , podana z lekką sałatką ze świeżych warzyw.
Możemy podać ją także do pieczonych lub smażonych mięs czy ryb lub polać sosem koperkowym.

Obraz 008 Obraz 004

Składniki:

( keksówka 500ml)
Ryżowy spód:
100g. ryżu parboiled
sól
1 jajko
4-5 łyżek kaszy manny
Serowe wypełnienie:
100g. tartego sera żółtego np. gouda
50g. tartej mozzarelli
120g. naturalnego sera camembert
150ml maślanki naturalnej
1 jajko
2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
9 zielonych szparagów
masło + bułka tarta to wysmarowania keksówki

Przygotowanie:

Ryżowy spód:Ryż ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu.
Do ugotowanego ryżu dodać jajko oraz kaszę manną , wymieszać do powstania gęstej papki.
Masą ryżową wyłożyć spód oraz ścianki keksówki wysmarowanej masłem z bułką tartą.
Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Serowe wypełnienie:Maślankę wymieszać z jajkiem oraz serami.
Doprawić suszonymi pomidorami , solą i pieprzem.
Ser camembert pokroić w grube plastry.
Z umytych szparagów odłamać zdrewniałe końce , z blanszować.
Do keksówki z podpieczonym ryżem wylać 1/3 masy serowej ułożyć 3 szparagi , czynność powtórzyć dwukrotnie.
Na wierzchu zapiekanki ułożyć plastry sera camembert.
Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Obraz 040 Obraz 027                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Obraz 009

 

Obraz 036

Smacznego :)