Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą

Obraz 082

Przeważnie zapiekanki makaronowe powstają z resztek zalegających w lodówce , tą jednak zaplanowałam od początku. Zawsze wychodzą przepyszne a jeśli jeszcze ładnie wyglądają to efekt zadowolenia gwarantowany. Tani , pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Zapiekankę może podać samą , z ulubionym sosem czy sałatką ze świeżych warzyw.

Obraz 075

Obraz 054 Obraz 053

Składniki:

300g makaronu penne
300g pieczarek
3 kiełbasy śląskie
1 por-biała cześć
2 łyżki ziół ojca Mateusza
sól , pieprz
masło klarowane do smażenia
3 jajka
250 ml śmietany 18%
150 g tartego sera żółtego
2 średniej wielkości pomidory
2 kulki mozzarelli
suszona bazylia

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu , odcedzić.
Kiełbasę oraz opłukanego pora pokroić w pół plastry , obrane pieczarki w plastry.
Na patelni rozgrzać masło klarowane , przesmażyć kiełbasę , dodać pora a gdy straci jędrność dołożyć pieczarki.
Smażyć do odparowania płynu , doprawić ziołami ojca Mateusza , solą i pieprzem.
Zawartość patelni wymieszać z makaronem.
Jajka połączyć ze śmietaną oraz serem żółtym , wlać do makaronu , dokładnie wymieszać.
Składniki zapiekanki wyłożyć do blaszki/naczynia żaroodpornego.
Umyte pomidory oraz odsączoną mozzarellę pokroić w plastry.
Na wieprzu zapiekanki układać na przemian pomidora i mozzarellę , oprószyć suszoną bazylią.
Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Obraz 072 Obraz 080

 

Obraz 075

 

Obraz 082

 

Obraz 098

 

Smacznego :)