Typowo letnia zapiekanka z kolorowymi szparagami, botwinką i soczystymi pomidorami.Podkręcona smakiem sera żółtego i górskiego oscypka.
Taki posiłek możemy zaprać w pudełeczko i odgrzać na lunch w pracy, czy też po prostu przygotować wieczorem i mieć obiad na kolejny dzień 
Zapiekanki mają to do siebie że są bardzo podzielne i sycące, a przygotowanie ich zajmuje nie wiele czasu 
Składniki:
300g. makaronu penne
500g. cienkiej kiełbasy
2 cebule
1 pęczek botwinki
500g szparagów (miałam zielone i fioletowe)
2 pomidory
4 łyżki oliwy Gallo Classico
Sos:
3 jajka
300 ml śmietanki 30%
200g. tartego sera żółtego
1 pęczek kopru
sól,pieprz
100g. tartego oscypka
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli, odcedzić.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, z blanszować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę posiekać drobno, kiełbasę pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, zrumienić cebulę, dodać kiełbasę.
Smażyć kolejne 2-3 min.
Buraczki obrać, wraz z botwiną pokroić w drobno.
Smażyć na pozostałej, rozgrzanej oliwie do przez 5 min co chwila mieszając.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Makaron wymieszać z warzywami i kiełbasą.
Sos: Śmietankę połączyć z jajkami, dodać posiekany drobno koper, ser żółty oraz sól i pieprz.
Sos przelać do makaronu.
Dokładnie wymieszać.
Składniki umieścić w naczyniu do zapiekania, posypać oscypkiem.
Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Smacznego 
Oscypek w każdej postaci smakuje wyśmienicie 😉
Zgadzam się, bez dwóch zdań