Zapiekane ziemniaki z boczkiem i twarogiem

Obraz 031

Wyśmienite połączenie zapiekanych, małych ziemniaków z twarogiem , kwaśną śmietaną, boczkiem i cebulą. Danie jest sycące chociaż do najlżejszych nie należy. Ziemniaki podawać najlepiej z lekką sałatką z ulubionych warzyw, świeżych lub konserwowych.

Obraz 016 Obraz 017

Składniki:
1 kg małych ziemniaków
2 duże cebule
500g boczku parzonego
250g. twarogu półtłustego
4 łyżki kwaśniej śmietany 18%
sól
świeżo mielony kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować ( większe można przekroić na pół) , ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku, odcedzić osuszyć.
Boczek i obrane cebule pokroić w kostkę.
Rozgrzać suchą patelnie , przesmażyć boczek a gdy wytopi tłuszcz dodać cebulę, smażyć przez chwilę do jej zeszklenia.
Twaróg rozdrobnić.
Ugotowane ziemniaki wymieszać z boczkiem, twarogiem i śmietaną.
Doprawić świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.
Zapiekać 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 150 st. ( do całkowitej miękkości ziemniaków)
Podawać ze świeżymi lub konserwowymi warzywami.
Do popicia z maślanką , kefirem czy też z zsiadłym mlekiem.

Obraz 007

 

Obraz 031

 

Smacznego :)