Zapiekane tortille z pieczarkami i grillowanym kurczakiem w świeżych ziołach

Obraz 066

 

Tortilla przygotowana w ten sposób jest świetną propozycją na pyszną kolację a nawet obiad jeśli podamy z dodatkiem świeżych warzyw.
Idealnie odegra rolę przystawki na domówce czy pikniku wystarczy podać do niej ulubione sosy. Smakuje równie dobrze na ciepło- wyjęta prosto z piekarnika jak i podana na zimo.

Obraz 066
Składniki:
6 placków tortilli pszennej
2 pojedyncze piersi z kurczaka
4 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego kopru
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
pieprz czarny świeżo mielony
sól morska świeżo mielona
0,5 kg. tartego sera żółtego
1 duża cebula
0,5 kg pieczarek
sól,pieprz
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso nasmarować olejem rzepakowym z czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem oraz posypać słodką papryką i posiekanymi ziołami.
Odstawić na min. 2 godz do lodówki ( a najlepiej na noc)
Zamarynowane mięso grillować na rumiano z obu stron.
Cebulę posiekać drobno, obrane pieczarki pokroić w pół plastry.
Na patelni rozgrzać masło klarowane , zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dusić do odparowania płynu.
W między czasie doprawić solą i pieprzem.
Grillowanego kurczaka pokroić w plastry a następnie w paski.
Na 3 tortillach ułożyć składniki: tarty ser żółty, pieczarki, paski kurczaka oraz ponownie ser, każdy placek przykryć kolejnym.
Piec o 25 min w piekarniku nagrzanym do 150 st aż ser się rozpuści a tortilla będzie delikatnie chrupiąca ( trzeba uważać aby nie przepiec tortilli , inaczej zrobi się sztywna i nie apetyczna)
Gotowe plaski pokroić na dowolną ilość trójkątów (u mnie każdy na 4) podawać na zimno lub na ciepło z dodatkiem ulubionych sosów.

 

Obraz 069

 

Obraz 067Smacznego :)