Zapiekane młode ziemniaki z selerową sałatką podane z zielonym sosem

Obraz 049

Danie typy jej jakie to pyszne! Młode ziemniaki zapieczone z chrupiącym selerem i wyrazistą w smaku wędzoną szynką wieprzową podane z sosem z selera naciowego .Sos wyszedł obłędny w smaku o pięknym , miętowym kolorze , delikatny z nutą chrzanu i ostrością pieprzu. Idealnie smakowo komponował się z pieczonymi ziemniakami.

Obraz 021 Obraz 036

 Faszerowane ziemniaki:
8 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków
300g. szynki wieprzowej wędzonej
300g. selera konserwowego
100g. jogurtu naturalnego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
świeżo mielony pieprz
sól
1 łyżka masła śmietankowego
Zielony sos:
300g. jogurtu naturalnego
5 łodyg selera naciowego
1 łyżka chrzanu
świeżo mielony pieprz
sól

Przygotowanie:
Faszerowane ziemniaki: ziemniaki wyszorować , ugotować na miękko z dodatkiem soli ,odcedzić , osuszyć nad ogniem.
Każdego ziemniaka przekroić na pół wzdłuż , wydrążyć miąższ.
Szynkę oraz miąższ z ziemniaków pokroić w kostkę , selera odsączyć z zalewy , składniki wymieszać z jogurtem naturalnym ( 100ml) oraz przyprawami: bazylia , słodką papryką , solą i świeżo mielonym pieprzem.
Każdą połówkę ziemniaka napełnić sałatką , położyć po odrobinie masła , zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Zielony sos: w kielichu blendera umieścić jogurt naturalny ( 300ml) , pokrojone na mniejsze kawałki łodygi selera naciowego , chrzan oraz sól i świeżo mielony pieprz ( pieprzu polecam dodać sporo około 1 łyżki)
Zmiksować do powstania jednolitego sosu.
Na talerze wylać porcję sosu , ułożyć gorące ziemniaki.

 

Obraz 023

 

Obraz 049

Smacznego :)