Wytrawne lody serowe z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem

Obraz 095

Kto już się odważył i próbował nietypowych lodów?
Koperkowych, bazyliowych, marchewkowych czy jeszcze bardziej wymyślnych ten wie że można się zakochać w tym dziwnym połączeniu.

Myślałam i myślałam co fajnego, orzeźwiającego przygotować do jedzenia w upalny, letni dzień.
Wymyśliłam!
Lody, lody z mozarelli ( bo uwielbiam ser w każdej możliwej postaci ) z dodatkiem domowych, suszonych w słońcu pomidorów,pikantnego szczypiorku z własnego ogródka oraz świeżo mielonego, czarnego pieprzu.
Włoskie smaki w oryginalnej polskiej kuchni.

Początkowo bałam się że mogą nie wyjść bo jak to tak lody z mozzarelli… ? ale nic bardziej mylnego.
Wyszły i to jakie pyszne.

Nie są to słodkie lody deserowe a dodatek do mięs.
Tak do mięs, do porządnego kawałka smażonego czy też pieczonego steka.

Polecam przygotować takie lody przed wieczornym grillem ze znajomymi, podać je do grillowanej, gorącej, karkówki.
Pochwały gwarantowane :)

W takich chwilach możemy się zatrzymać za pędzącym światem, po prostu rozkoszować jedzeniem, pośmiać się z byle czego, zrobić coś głupiego.
Ja jestem za a Wy ? 😉

 

Obraz 076 Obraz 074

 

Składniki:
500ml słodkiej śmietanki 36%
1 żółtko
200g. sera mozarella Galbani( 2 opakowania,waga po odsączeniu)
8 plastrów pomidorów suszonych
1/2 pęczka cienkiego, pikantnego szczypiorku
1/2 łyżeczki świeżo mielonego,czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Mozzarelle odsączyć z zalewy, porwać na małe kawałki.
Śmietankę wlać do garnka, dodać mozzarelle, podgrzewać do jej rozpuszczenia co chwila mieszając nie dopuszczając do zagotowania płynu.
Zdjąć z gazu, pozostawić do wystudzenia.
Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godz.
W między czasie żółtko utrzeć na puch.
Zimną śmietankę z mozzarellą ubić, dodać żółtko, zmiksować.
Suszone pomidory oraz szczypiorek posiekać drobno, dodać do masy serowej, wymieszać.
Masę przelać do pojemnika, zamknąć.
Włożyć do zamrażalki, mieszać co godz. do zamarznięcia.

 

Obraz 085 Obraz 113

 

Obraz 093

 

Obraz 083

 

Obraz 080

 

Smacznego :)

 

 


Włoska strona lata z Galbani