Wyśmienite połączenie białych szparagów z sosem holenderskim oraz grillowanej ziołowej lekko pikantnej piersi kurczaka zostawia niesamowiny smak w ustach. Danie jest przepyszne , bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.Idealne na lekki , syty obiad lub kolację we dwoje :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami w sosie holenderskim

Składniki:
Na 2 porcję:
2 pojedyncze piersi z kurczaka ( bez polędwiczek)
6 białych szparagów
garść świeżej rzeżuchy
zioła prowansalskie , suszona bazylia, sól , pieprz ,chili
odrobina oleju do posmarowania patelni
Sos holenderski:
3 żółtka w temp.pokojowej
100g. masła
100ml. śmietanki 30%
sok z 1/2 cytryny
sól , biały pieprz
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA


Przygotowanie:
Pierś: Mięso umyć , osuszyć oczyścić z błonek.
Oprószyć przyprawami z każdej strony.
Patelnię grillową posmarować odrobiną oleju położyć mięso , grillować po 3-4 min z każdej strony.
Szparagi: Ze szparagów poodcinać zdrewniałe końce , obrać .
Związać je sznureczkiem lub złapać gumką.
W garnku zagotować wodę , włożyć szparagi , gotować 10-15 min.( Sprawdzić szparagi widelcem , jeśli już w nie wchodzi znaczy że są gotowe).
Sos holenderski: W garnku zagotować wodę ( ja użyłam tej po gotowaniu szparagów).
Nad gotującą się wodą ubijać trzepaczką żółtka do podwojenie objętości i powstania gęstej piany.
Po tym czasie dodać masło ( w kawałku lub uprzednio rozpuszczone) cały czas ubijać.
Na koniec dodać śmietankę , sok z cytryny oraz sól i pieprz.(Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany)
Na każdy talerz położyć 3 szparagi, polać je przygotowanym sosem obok ułożyć grillowaną pierś ( w całości lub pokrojoną w kawałki).
Całość posypać rzeżuchą.

Smacznego :)