Wilgotne ,lekko słodkie ciasto z warzywami których w ogóle nie czuć.Fajna alternatywa przemycenia witamin dzieciom które chętnie zjadają domowe wypieki.Zapach i smak cynamonu jest w nim jak najbardziej na tak.Jego ważną zaletą jest fakt iż składniki dostępne są o każdej porze roku :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciasto marchewkowo-szpinakowe

Składniki:
1 kg. marchewki
300g. mrożonego szpinaku
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
200m. jogurtu naturalnego
2 szklanki maki pszennej
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
kwadratowa blaszka 25x25cm lub średniej wielkości tortownica
papier do pieczenia do wyłożenia blaszki lub masło+bułka tarta do wysypania tortownicy
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Szpinak przed przygotowaniem ciasta rozmrozić.
Marchew obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Mąkę wmieszać z proszkiem do pieczenia ,sodą oczyszczoną i cynamonem.
Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę,wlać powoli olej,jogurt naturalny i mąkę nie przerywając ubijania.
Do masy dodać szpinak oraz marchew.
Ciasto dokładnie wymieszać łyżką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia/tortownicę posmarować masłem i obsypać bułką tartą,przelać ciasto ,piec 1h. w nagrzanym piekarniku do 180st.

Smacznego :)