Pomidorowe penne z kiełbasą i cebulą
Smak tak przygotowanego makaronu pamiętam jeszcze ze szkolnych stołówek , z tym że zawsze były świderki , czasem z kiełbasą , a czasem z parówkami , pycha . Mama też zawszę taki robiła w domu , każdy się nim zajadał – obowiązek duuuużo tartego żółtego sera Jednym słowem pysznie , prosto , tanio i szybko
Składniki:
Na 2 porcję :
200 g . makaronu penne
1 pętko kiełbasy śląskiej
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki tartego sera żółtego
sól , pieprz , chili
Przygotowanie: Kiełbasę , oczyszczoną cebulę i czosnek pokroić drobno , podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy , podgrzać chwilę.
Makaron ugotować ala dente z odrobiną oleju i soli ( by się nie posklejał ) -odcedzić.
Makaron wymieszać z sosem by dokładnie oblepił każdą rurkę.
Na talerzu posypujemy serem żółtym.