Warzywna patelnia z indykiem i sosem jogurtowo-ziołowym

Obraz 021

Czasem gdy mam mniej czasu na przygotowanie posiłku sięgam po mrożone warzywa. Z nich także można przygotować pyszne i nie banalne danie , wystarczy parę dodatków oraz przypraw.Sos jogurtowo-ziołowy z nutą cytrynową idealnie pasuje do warzyw i indyka.

Obraz 021
Składniki:
0,5 kg młodych ziemniaków
300 g fileta z indyka
750 g mrożonych warzyw wiosennych ( groszek ,kukurydza , marchew , cebulka perłowa , pieczarki , papryka)
1 łyżka ziół sałatkowych
Obraz 0121 łyżka przyprawy pikantnej do drobiu
przyprawa do ziemniaków
sól , pieprz
Sos jogurtowo-ziołowy:
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego kopruObraz 009
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanych liści bazylii
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować , opłukać pod bieżącą wodą.
Pokroić na 1-2 cm plastry.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy , usmażyć plastry ziemniaków na rumiano z obu stron z dodatkiem przyprawy do ziemniaków.
Filet z indyka umyć , osuszyć , oczyścić z błonek , pokroić w kostkę.
Łyżkę oleju rzepakowego połączyć z przyprawą do drobiu , wymieszać z mięsem.
Do usmażonych ziemniaków dodać indyka.
Gdy mięso będzie rumiane dodać mrożone warzywa , smażyć na wolnym ogniu do odparowania płynów.
Doprawić ziołami do sałatek , solą i pieprzem.
Sos jogurtowo-ziołowy: Do jogurtu dodać zioła , doprawić pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Wymieszać.
Warzywa podawać polane sosem.

Obraz 021

Smacznego :)