Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pod beszamelem

DSC_0353

Zapiekanki z reguły są przepyszne. Te makaronowe, z kasz, ryżu, warzywne, mięsne. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie. Często są improwizacją obiadową gdy w lodówce nazbierają się resztki różności. Jednak te planowane też potrafią zadziwić swym smakiem.. Sycąca, pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym z dodatkami oraz warstwą beszamelu zapieczoną pod serem żółtym. Żaden kawałek się nie zmarnuję. Polecam spróbować :)

 

DSC_0330

 

Składniki:
1 kg ziemniaków
700g. mięsa mielonego z szynki wieprzowej
500g. pieczarek
2 cebule
400 ml przecieru pomidorowego
zioła włoskie
sól
pieprz
słodka i ostra papryka mielona
2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia
Beszamel:
50g. masła 82%
60g. mąki pszennej
0,7 l. mleka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól,pieprz
Dodatkowo:
200g. tartego sera żółtego
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, obgotować w osolonym wrzątku przez 10 min.
Odcedzić, osuszyć, pokroić w dość grube plastry.
Obraną cebulę posiekać drobno, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, po chwili dodać pieczarki.
Gdy większość płynów odparuję, dodać mięso mielone.
Smażyć na rumiano, doprawić solą, pieprzem, paprykami oraz ziołami.
Wlać przecier, dusić do zgęstnięcia.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem oraz posypać bułką tartą.
Warstwami układać plastry ziemniaków oraz mięso z pieczarkami.
Beszamel:Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę, smażyć energicznie mieszając do powstania jednolitej masy.
Wlać mleko, podgrzewać nie przerywając mieszania.
Gesty, jednolity sos doprawić gałką, solą i pieprzem.
Na wierzch zapiekanki wylać beszamel.
Wierzch posypać tartym serem żółty.

 

 

 

DSC_0353

 

DSC_0362

 

Smacznego :)