Uwielbiamy z mężem zarowno marchwke jak i jajka na twardo więc te połączenie bardzo nam zasmakowało. Zapraszam :)

DSC03631

Jajka na słodkim purée marchewkowym

Składniki:
3 duże jajka kurze ( najlepiej wiejskie)
3 duże marchwie
200 ml śmietanki 30 %
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
6 zielonych oliwek
1/2 marynowanej papryczki chili

DSC03631

 

Przygotowanie:

Puree : Marchewki obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości z łyżką masła , odcedzamy , studzimy. Dodajemy śmietankę sól i pieprz-miksujemy blenderem na gładką masę- przekładamy na talerz.
Jajka myjemy gotujemy na twardo 7-8 min , przelewamy zimną wodą , obieramy , przekrawamy na pół pionowo, układamy na puree. Każdą oliwkę przekrawamy na 4 części , papryczkę kroimy w plasterki .
Na każdym jajku układamy kwiatek.

Smacznego :)