Udziec z indyka w pomidorowym curry

Obraz 078

Danie w stylu indyjskim. Indyk duszony w pomidorach z pikantną nutą pasty curry ,chili i czosnku, soczystymi pomidorami i rozgrzewającym imbirem.
Curry jest szybkie i proste w przygotowaniu , nie zwykle aromatyczne i bardzo smaczne.

 

Obraz 068 Obraz 083

Składniki:
500g mięsa z udźca indyka
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 cm korzenia świeżego imbiru
1/2 papryczki chili z pestkami
400 g krojonych pomidorów z zalewy
5 pomidorów suszonych z oleju
1 łyżka czerwonej pasty curry
250 ml mleczka kokosowego
2 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry w proszku
sól , pieprz
masło klarowane do smażenia
słodka śmietana do podania z daniem
ugotowany ryż do podania z daniem
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę , przyprawić czerwoną pastą curry, chili, słodką papryką oraz curry, wymieszać.
Cebulę pokroić w kostkę , czosnek w plasterki, imbir i papryczkę chili posiekać drobno.
W głębokiej patelni lub woku rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę dodając w połowie smażenia czosnek z imbirem i papryczką chili.
Dołożyć mięso, smażyć na rumiano.
Całość zalać krojonymi pomidorami oraz mleczkiem kokosowym.
Dołożyć pokrojone w paski suszone pomidory z oleju.
Dusić na minimalnym gazie kolejne 15-20 min.
Doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, solą i pieprzem.
Curry podawać z porcją ryżu i łyżką słodkiej śmietanki.
Obraz 078
Obraz 061

 

Smacznego :)