Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie

Obraz 095

Trybowane udka deptały mi po piętach już od dłuższego czasu ale bałam się że nie poradzę sobie z usunięciem kości z mięsa.
Nic bardziej mylnego, to niezwykle prosta sprawa 😉

Mięso udek nafaszerowałam aromatycznymi pieczarkami ze szpinakiem w sosie śmietanowym Hortex.
To połączenia na prawdę udane.
Szpinak Hortex jest zamrażamy tuż po zbiorach, dzięki czemu zachowuje smak, kolor i witaminy przez cały rok!

Mięso wyszło soczyste, o wyrazistym smaku, pycha :)

Obraz 094 Obraz 107

 

Składniki:Obraz 098
1 kg udek z kurczaka
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
przyprawa do kurczaka
Farsz:
1 cebula
3 ząbki czosnku
0,5 kg pieczarek
2 łyżki masła klarowanego
300g szpinaku w sosie śmietanowym Hortex
150ml słodkiej śmietanki 30%
sól,pieprz

 

 

Przygotowanie:
Mięso umyć osuszyć.
Za pomocą ostrego nożyka naciąć mięso przy kości, wytrybować udka, oprószyć przyprawą do kurczaka oraz słodką i ostrą papryką.
Farsz: Cebulę oraz czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym.
Obrane pieczarki pokroić w małą kostkę, dołożyć na patelnię.
Dusić do odparowania płynu.
dołożyć szpinak ze śmietanką, smażyć kolejne 5 min.
Wlać słodką śmietankę, doprawić obficie solą i pieprzem.
Dusić do zgęstnięcia.
Farszem napełniać wytrybowane udka.
Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec 1 godz pod przykryciem.
20min przed końcem pieczenia zdjęć pokrywę aby zarumienić udka.

 

 

Obraz 100

 

Obraz 095

 

Obraz 113

Smacznego :)

 

#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury.

 

 


Wiosenny konkurs od Matki Natury