Typowo wiosenno-letnia zupa krem że świeżych pomidorów z dodatkiem bazylii. Niezwykle aromatyczna i kremowa.

Krem pomidorowy z bazylią

Krem pomidorowy z bazylią

Składniki:
(Na ok 2l. zupy)
1 kg. mięsistych pomidorów
0,5 kg. pomidorów koktajlowych
mały słoiczek koncentratu pomidorowego 190g.
10 dużych liści świeżej bazylii
2 łyżki masła
1 łyżka pomidorów suszonych z bazylią
1 łyżka suszonego lubczyku ( jeśli posiadamy warto użyć świeżego)
sól , pieprz
Krem pomidorowy z bazylią Krem pomidorowy z bazylią

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć , obrać ze skórek , pokroić w ćwiartki.
Koktajlowe przekroić na pół.
W garnku rozgrzać masło , smażyć pomidory do momentu powstania ” papki”.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz umyte liście bazylii , smażyć chwilkę mieszając.
Do pomidorów wlać ok 250ml wody , doprowadzić do zagotowania.
W między czasie doprawić suszonymi pomidorami , lubczykiem , solą i pieprzem.
Zdjąć z gazu , zmiksować na gładki krem.
Zupa jest lekko gęsta więc możemy podać ją samą , z kleksem śmietany , grzankami lub makaronem.

Smacznego :)