Typowe roladki kuchni śląskiej z bardziej bogatym wnętrzem i ostry smakiem chrzanu.Podane z sosem w którym się dusiły i kluskami śląskimi smakują wyśmienicie :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Roladki wołowe

Składniki:
(Na 6 roladek)
0,5kg.wołowiny
3 plastry boczku wędzonego
3 małe ogórki kiszone
3 małe ogórki konserwowe
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
6 łyżeczek chrzanu
6 łyżeczek musztardy
sól,pieprz
olej lub smalec do smażenia
200ml. śmietany 18%
2 łyżki mąki
Dodatkowo:
nitka lub wykałaczki to związania/spięcia roladek.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Mięso umyć,osuszyć,pokroić w plastry.
Każdy kawałek rozbić dokładnie tłuczkiem(uważając by nie podziurawić mięsa),oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Plastry boczku przekroić na pół.
Ogórki w cztery słupki ,paprykę w cienki paseczki,cebulę w piórka.
Każdy kawałek mięsa nasmarować łyżeczką chrzanu oraz musztardy.
Na każdy plaster mięsa położyć kawałek boczku,po dwa słupki ogórków,paseczki papryki oraz piórka cebuli.
Zwijać roladki.
Najpierw krótsze boki do środka a następnie w rulon.
Mięso związać nitką lub z czepić wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej,smażyć roladki do uzyskania brązowego koloru z każdej strony.
Zawartość patelni (wraz z tłuszczem)przełożyć do garnka,zalać wodą.
Dusić ok.30 min.
W między czasie sos doprawić.
Chwilkę przed końcem duszenia śmietanę połączyć z mąką oraz chochla gorącego sosu-przelać do garnka ,wymieszać.

Smacznego :)