Tradycyjna kalafiorowa uszlachetniona delikatnym i bardzo cenionym mięsem cielęcym. Moja półtora roczna córka zjadła chętnie dokładkę :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kalafiorowa z cielęciną

Składniki na 5l.garnek:
300g.mostku cielęcego
1 mały kalafior
4 marchewki
2 pietruszki
8 ziemniaków
2 listki laurowe
ziarenka ziela angielskiego
sol,pieprz
250ml. śmietany 30%
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Cielęcinę umyć,osuszyć.
Marchewki oraz pietruszki obrać,umyć.
Mięso wraz z warzywami,liśćmi laurowymi i zielem angielskim włożyć do garnka.
Zalać ok 3l. wody,ugotować wywar.
Z garnka wyjąć warzywa oraz mięso pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać,umyć także pokroić w kostkę.
Umytego kalafiora podzielić na małe różyczki.
Wszystkie składniki przełożyć do wywaru,doprawić solą i pieprzem wg.smaku.
Gotować do miękkości warzyw.
Chwilkę przed końcem gotowania wlać śmietankę,wymieszać.

Smacznego :)