Tortille z polędwiczką z indyka i awokado- zdrowy lunch do pracy

Obraz 105

Tortille kojarzą się głównie ze smażonym kurczakiem w panierce i sosami. Ja tym razem przygotowałam wersję fit z grillowaną , delikatną , jogurtową polędwiczką z indyka oraz awokado.Pikanterii i oryginalnego smaku dodaje sos na bazie jogurtu naturalnego z papryką jalapeno a surówka colesław dopełnia smak całego dania.

Składniki:
4 placki tortilli pszennej
500 g. polędwiczek z indyka ( 3 sztuki)
1 dojrzałe awokado
8 łyżek surówki colesław – Marwit
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Sos:
200 ml. jogurtu naturalnego
2 marynowane papryczki jalapeno
Tortille z polędwiczką z indyka i awokado Obraz 019 Tortille z polędwiczką z indyka i awokado Tortille z polędwiczką z indyka i awokado Obraz 105 Tortille z polędwiczką z indyka i awokado

Przygotowanie:
Polędwiczki z indyka myjemy , oczyszczamy z błonek , osuszamy na ręczniku papierowym.
Jogurt mieszamy z suszonymi pomidorami , solą i pieprzem , nacieramy marynatą mięso , odstawiamy na 1-2 h. do lodówki.
Rozgrzewamy patelnię grillową/grilla , grillujemy polędwiczki z indyka na rumiano z obu stron.
Zdejmujemy , kroimy w paski.
Awokado obieramy cienko ze skórki , pozbywamy się pestki.
Owoc kroimy w paski.
Sos: Papryczki jalapeno odsączamy z zalewy , kroimy drobno.
Mieszamy je z jogurtem naturalnym.
Na środek każdej tortilli układamy paski indyka oraz awokado. Polewamy sosem , przykrywamy dwiema łyżkami sałatki colesław.
Tortillę składamy zawijając na farsz boki z trzech stron a następnie zwijamy w rulon.
Grillujemy tortillę na rumiano z obu stron.
Podajemy pokrojoną na mniejsze kawałki lub w całości.

Smacznego :)

 

Twój zdrowy lunchbox z Marwit