Tortille z pastą jajeczną , szparagami i kukurydzą Bonduelle

Obraz 060

Pomysł na tortille wypełnione takimi smakołykami przyszedł mi do głowy niespodziewanie …

Obraz 087 Obraz 074

Uwielbiam szparagi i w tak krótkim sezonie mogła bym je jeść codziennie w przeróżnej postaci : grillowane , gotowane , w postaci kremu ale najbardziej lubię je w towarzystwie jajek – to świetne połączenie smakowe .
Z jajek postanowiłam przygotować pastę , z dodatkiem pachnącego , młodego szczypioru z dymką oraz odrobiną suszonych pomidorów – wyszła sama w sobie już pyszna :)
Dodatek świeżych warzyw także był nie odłączny , tu wystarczył duży liść sałaty lodowej oraz plastry pomidora aby nie przyćmić smaku pasty i szparagów a dodać świeżości..
No i teraz kropka nad „i ” słodka kukurydza Bonduelle ( którą mogła bym samą wyjadać z puszki , z resztą nie tylko ja cała moja rodzina ją uwielbia ) :) która świetnie współgrała smakowo z resztą , mniam..
Kukurydzą posypałam warzywa które ułożyłam na szpinakowej tortilli o pięknym , jasno zielonym kolorze.

Danie lub przystawka.

Tak przygotowaną tortillę można podać na śniadanie ,obiad lub kolację a jako przystawkę przekrojoną na pół
– wygląda i smakuje doskonale .. eksplozja świeżych smaków zawinięta w pszennym grillowanym placku.

Tortille Można przygotować wcześniej i zabrać na piknik ,  grillować na świeżym powietrzu.

 

A CZY WIESZ ŻE…..

Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.

Zapraszam na pełen witamin , kolorowy , zdrowy posiłek :)

Obraz 084

Składniki:

4 placki tortilli pszennej ze szpinakiem
0,5 kg zielonych szparagów
4 duże liście sałaty lodowej
1 pomidor
1 mała puszka kukurydzy Bonduelle ( porcja na raz)
Pasta jajeczna:
6 jajek
1 pęczek szczypioru z dumką
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
sól , pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szparagi umyć , osuszyć , odłamać zdrewniałe końce , gotować 7-8 min w osolonym wrzątku.
Sałatę porwać na małe kawałki , pomidora pokroić w pół plastry , kukurydzę odsączyć z zalewy.
Pasta jajeczna: Jajka ugotować na twardo , obrać , pokroić w małą kostkę.
Opłukany , osuszony szczypior wraz z dymką posiekać drobno.
Do jajek dodać szczypior oraz majonez doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią , solą i pieprzem.
Wymieszać.
Na części każdej tortilli rozsmarować pastę jajeczną , ułożyć szparagi , porwany liść sałaty i pół plasterki pomidora , warzywa posypać kukurydzą.
Złożyć tortillę zakładając dwa boki na siebie a następnie zwinąć w rulon( można także zwinąć 3 boki na siebie i zwinąć w rulon wtedy tortilla będzie całkowicie zamknięta)
Grillujemy na rumiano z obu stron.

Do tortilli można także dodać odrobinę ulubionego sosu , lub podać sos oddzielnie , ja nie dawałam ,majonez w paście jajecznej wystarczył :)

SObraz 086 Obraz 106

Smacznego :)

 


Bonduelle - od 25 lat z Wami