Tort warzywny Hortex z twarogiem

Obraz 111

Mój dzień z Hortex…? Wyglądał dziś właśnie tak :)

Obraz 041

Bajecznie kolorowo , pysznie i zdrowo.

Obraz 065

Poszczególne warstwy torciku to poezja i różnorodność smaków, lekko słodki biszkopt na bazie soku z marchwi Hortex , pieczony omlet szpinakowy oraz pianka z białek i gotowanego kalafiora a poszczególne warstwy przełożone śmietankowym twarogiem ze świeżym szczypiorkiem.

Obraz 056 Obraz 086

Brzmi smacznie i zachęcająco prawda ?

Obraz 111
Składniki:
( Tortownica 18 cm)
Biszkopt marchewkowy:
1 całe jajko
2 żółtka
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki soku marchewkowego  Hortex Vitaminka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
Omlet szpianakowy:
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
4 kostki brykietu szpinaku mrożonego w liściach + dwie kostki śmietanki od szpinaku Hortex
2 jajka
sól , pieprz
Pianka kalafiorowa:
200g. mrożonych różyczek kalafiora Hortex
2 białka
szczypta soli
2 szczypty czarnego pieprzu
2 szczypty gałki muszkatołowej
Twaróg:
300 g. twarogu śmietankowego
200 ml. kwaśnej śmietany 18%
1/2 pęczka grubego szczypiorku
sól , pieprz
Dodatkowo:szczypiorek do posypania gotowego tortu
Przygotowanie:
Biszkopt:Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli , dodawać powoli żółtka , olej oraz sok marchewkowy Hortex cały czas miksując.
Wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę , wymieszać łyżką do powstania jednolitego ciasta.
Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia.

Omlet szpinakowy:Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć drobno posiekany czosnek , dodać szpinak ze śmietanką.
Dusić do odparowania płynu , ostudzić.
Zimny szpinak wymieszać z jajkami , doprawić sola i pieprzem.
Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( do ścięcia się jajek)


Pianka kalafiorowa:Kalafiora ugotować w osolonym wrzątku , odcedzić , rozdrobnić mikserem lub widelcem.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do białek dodać kalafiora , doprawić , pieprzem oraz gałka muszkatołową.
Ponownie zmiksować.
Piankę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.40 min w piekarniku nagrzanym do 150st.

Twaróg:Twaróg zmiksować ze śmietaną , doprawić solą i pieprzem.
Dodać posiekany szczypiorek , wymieszać.


Złożenie:W tortownicy ułożyć biszkopt marchewkowy , rozsmarować na nim 1/2 twarożku , przykryć omletem szpinakowym na który wyłożyć resztę sera.
Wierzch tortu przykryć kalafiorową pianką , posypać szczypiorkiem.
Schłodzić w lodówce 1-2 godz.

 

Obraz 070

Obraz 109 Obraz 102

 

 

Torcik możemy podać posypany tylko szczypiorkiem lub z dodatkiem pokrojonych świeżych warzyw np. rzodkiewki , papryki , pomidora , sałaty.
Jako dodatek polecam także kolorowe warzywa gotowane na parze np. kalafiora , brokuła , marchew , groszek..
A może wolicie sos koperkowy lub czosnkowy ? Proszę bardzo , także będzie idealnie komponował się smakowo z torcikiem :)

Obraz 097 Obraz 115

Wiecie co jest  fajne ? Można zabrać go w lunch boxa do pracy czy szkoły a wszyscy z zaciekawieniem będą się przyglądać co tam ciekawego macie :)

Obraz 075 Obraz 078   Obraz 039

Smacznego :)


Mój dzień z Hortex