Tort piernikowy z bezą kakaową

obraz-038

Kakaowy biszkopt przełożony słodką masą piernikową oraz powidłami śliwowymi z delicjami o smaku pomarańczowym.Poncz także jest pomarańczowy dzięki czemu w każdym kęsie ciasta czuć przyjemy orzeźwiający smak. Wierzch ciasta wieńczy cienka , kakaowa , chrupiąca z wierzchu beza z kleistym środkiem. Poezja smaków na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

obraz-038
Składniki:
tortownica 24 cm
Baza:
3 białka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka kakao
Biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem piernikowy:
200g. pierników bez nadzienia
150g. miękkiego masła 82%
150g. mleka w proszku
4 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki przyprawy do piernika
Warstwa z powidłami:
200g. powideł śliwkowych
1 opakowanie delicji z galaretką pomarańczową
Poncz:
1/2 szklanki zimnej wody
4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
Dodatkowo:
cukier puder
cukrowe perełki
czekoladowe gwiazdki
Przygotowanie:
Beza:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do momentu powstania gęstej , szklistej piany.
Dodajemy kakao , mieszamy łyżką.
Pianę wyciskamy rękawem cukierniczym lub wykładamy łyżką do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy/suszymy 60 min w piekarniku nagrzanym do 140 st.
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po łyżce oleju oraz po jednym żółtku i kakao nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodajemy do masy , mieszamy delikatnie łyżką( nie miksujemy)
Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
Ostrym , długim nożem przecinamy biszkopt na trzy blaty.
Krem piernikowy:Pierniki kruszymy na drobny piasek w robocie kuchennym.
Masło ubijamy mikserem do uzyskania puszystej konsystencji dodajemy pokruszone pierniki , mleko w proszku , miód oraz przyprawę do piernika.
Miksujemy do połączenia się składników.
Złożenie:Na dnie tortownicy układamy dolny blat biszkopta-nasączamy ponczem-wodą połączoną z sokiem z pomarańczy.
Wykładamy 1/2 kremu piernikowego.
Przykrywamy biszkoptem środkowym , nasączamy ponczem , wykładamy 1/2 powideł śliwowych , układamy delicję oraz resztę powideł.
Na wierzch kładziemy ostatni biszkopt , nasączamy ponczem , wykładamy resztę kremu piernikowego , przykrywamy kakaową bezą.
Tort odstawiamy do lodówki na noc.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem , dekorujemy cukrowymi perełkami oraz czekoladowymi gwiazdkami.

obraz-050 obraz-053      obraz-039 obraz-051obraz-040   Smacznego :)