Tort kukułka z orzechami i biszkoptem brownie

obraz-058

Wyśmienity tort ze słodką masą kukułkową oraz budyniem. Przełamany dość gorzkim , ciężkim , mocno czekoladowym biszkoptem brownie.Jego wykończenie nie pozostawia nic do życzenia – bita śmietana , chrupiące orzechy laskowe i cukrowe perełki. Tyle smaków w jednym torcie które czuć oddzielnie a jednak świetnie się komponują.

obraz-015
Składniki:
Biszkopt jasny:
5 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt brownie:
3 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
1 tabliczka czekolady deserowej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kukułkowy:
250 ml mleka
250g. kukułek
200g. masła 82%
500 g. mleka w proszku
Budyń:
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
Poncz:
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżka cukru
Wykończenie:
400 ml śmietany 36%
1/2 szklanki cukru pudru
1 mix do śmietany
1 i 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych
cukrowe , różowe perełki
Przygotowanie:
Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia , przekroić na pół wzdłuż.
Biszkopt brownie:Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną , pozostawić do ostudzenia.
Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem oraz wystudzoną czekoladą dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia , wyrównać wierch.
Krem kukułkowy:W mleku rozpuścić kukułki , odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch , wlać powoli wystudzone mleko kukułkowe oraz wsypać mleko w proszku cały czas miksując do połączenia się składników.
Budyń: Proszek budyniowy rozprowadzić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrem.
Dodać rozprowadzony proszek , pozostawić na minimalnym gazie do zgęstnięcia energicznie mieszając.
Poncz:Cukier rozpuścić w wrzątku , odstawić do ostudzenia.
Wykończenia:Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem oraz mixem do śmietany.
Złożenie:W tortownicy umieścić dół jasnego biszkopta , nasączyć go ponczem.
Wyłożyć 1/2 masy kukułkowej , przykryć biszkoptem brownie , nasączyć ponczem.
Na biszkopt brownie wyłożyć masę budyniową , przykryć pozostały jasnym biszkoptem , nasączyć resztą ponczu.
Cały tort równomiernie pokryć ubitą śmietaną , obsypać orzechami laskowymi oraz cukrowymi perełkami.
Odstawić do lodówki najlepiej na noc.

obraz-041 obraz-046

obraz-095

obraz-062 obraz-098

 

obraz-058

Smacznego :)