Tiramisu z orzechami

Obraz 196

Den deser chodził za mną już dłuższy czas. Postanowiłam wzbogacić go o orzechy które moim zdaniem idealnie komponują się ze smakami ciasta. Wyszło na prawdę idealnie , rozpływająca się masa serowa ,lekko gorzkie , mocno kawowe biszkopty z delikatnym smakiem migdałowego likieru amaretto , słodkie kakao i chrupiące orzechy. Warto poświęcić czas na przygotowanie tak smacznego ciasta które znika z talerzy w mgnieniu oka.

Obraz 150 Obraz 200

 

Składniki:

250g. podłużnych biszkoptów
300 ml mocnego naparu z kawy ( najlepiej espresso )
100 ml likieru amaretto
500 g serka mascarpone
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kakao
1 szklana posiekanych orzechów włoskich z laskowymi

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem pudrem na jasną , puszysta masę , dodać mascarpone , zmiksować do połączenia się składników.
Masę serową połączyć z białkami delikatnie mieszając łyżką.
W szerokim , głębokim talerzu połączyć wystudzony napar kawowy z likierem amaretto.
Biszkopty maczać pojedynczo , z obu stron w kawie.
Układać jeden obok drugiego w blaszce.
Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowo-jajecznej.
Czynność powtórzyć ,deseru mają wyjść dwie warstwy.
Ciasto schłodzić w lodówce , można także zostawić na noc.
Oprószyć kakao oraz posypać mieszanką orzechów lekko dociskając.
Ciasto podawać mocno schłodzone.

Obraz 161 Obraz 190

 

Obraz 196

 

Smacznego :)