Te danie to kolejne moje kulinarne odkrycie.Smaki wprost wariują.Kasza nie smakuje jak ta z dzieciństwa a jak rarytas zamknięty w tak soczystym mięsie o wyśmienitym słodkim, śliwkowym posmaku że tryska w ustach..Danie godne świątecznego stołu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rolady drobiowe z kaszą w sosie śliwkowym

Składniki:
(Na 4 porcję)
2 pojedyncze piersi z kurczaka
100g. kaszy gryczanej (1 woreczek)
1 średniej wielkości marchewka
100g. suszonych śliwek(1/2 opakowania)
2 łyżki masła
1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego
sól,pieprz
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć,osuszyć,oczyścić z błonek.
Każdą pierś przekroić na pół wzdłuż nie rozcinając do końca by powstał duży płat.
Mięso rozbić tłuczkiem(najlepiej przez folię spożywczą) uważając by go nie podziurawić,oprószyć sporą ilością soli i pieprzu od strony nakładania farszu.
Kasże gryczaną ugotować wg.przepisu na opakowaniu.
Marchew obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach,wymieszać z kaszą.
Na płaty mięsa nakładać po całości obfitą ilość nadzienia.
Nałożyć najpierw krótsze boki do środka a następnie zwinąć rolady w rulon.Można brzegi spiąć wykałaczkami by w trakcie pieczenia się nie rozeszły.
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego by chwilę odpoczęły i przeszły smakami.
W tym czasie śliwki pokroić na cztery części.
W garnku/rondelku rozgrzać masło ,dodać śliwki.Zmniejszyć ogień,zostawić je na 3-5 min co chwila mieszając by masło nabrało śliwkowego smaku.
Po tym czasie wlać rosół/bulion,wymieszać,zostawić do zagotowania.
Gorącym sosem zalać rolady.
Piekarnik nagrzać do 180st.Mięso piec pod przykryciem przez 30 min,po tym czasie zdjąć pokrywkę,przekręcić rolady na drugą stron piec kolejne 10-15 min.W między czasie mięso podlewać sosem.
Gotowe rolady pokroić w plastry,polać obficie sosem śliwkowym.Podawać z surówką z czerwonej, białej kapusty lub z ogórkami korniszonymi/kiszonymi.Można także podać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i polaną wytworzonym sosem .

Smacznego :)